Skip to content

A mosogató és annak környezetével kapcsolatban érdemes átgondolni az alábbiakat:

A mosogatókat be lehet építeni a munkalapra ültetve, azaz felülről, továbbá alulról, valamint munkalapszintben.
Ha Önnek hagyományos, laminált munkalapja van, akkor csak a felülről épített mód jöhet szóba, ilyen a mosogatók többsége. Viszonylag egyszerű a beszerelése, a szilikonos tömítéssel teljesen vízzáróvá tehető a mosogató illesztése, és a munkalap sem túl drága. A mosogató, különösen, ha csepptálcás, elég hangsúlyos lesz a munkapulton. Ilyen beépítési mód jön szóba a tömörfa pultoknál is.

Ha alulról történik a mosogató beépítése, akkor egyrészt sokkal kisebb látványelem lesz a konyhában, másrészt könnyebb a pult tisztántartása is, hiszen nincs perem. Mosogatót alulról építeni azonban csak olyan, kőszerű pultba lehet, amely nem ázik fel a peremnél. Ezek az anyagok lényegesen drágábbak, mint a laminált pultok. Ezeknek a mosogatóknak a jelölése “-U”, azaz under.

Elvileg lehet szintbe is építeni egy mosogatót, de csak kőszerű pultba szabad, másrészt a kivágási hézag mindig látszódni fog, amelyet általában nem lehet szépen és tartósan kitömíteni. Lehetséges, de nem javasolt megoldás.

A mosogatómedence méretét elsődlegesen az határozza meg, hogy mekkora az a szekrény, amibe a medence beleül.

Ha a szekrény már megvan, de nem tudja a méretét, akkor az a legegyszerűbb, ha leméri a rajta lévő ajtó hosszát, ez fogja megadni a szekrény méretét, amely mosogatós szekrényeknél általában 40, 45, 50, 60, 80 vagy 90 cm, esetleg sarokba befutó un. sarokszekrény. A mosogatókat ennek megfelelően gyártják, és ezt a gyártó a termék nevében is jelöli: pl. a Blanco Zia 45S mosogató esetében a 45 arra utal, hogy ez a mosogató egy 45 cm széles szekrénybe való. Nagyobb szekrénybe lehet kisebb mosogatót rakni, fordítva azonban nem fog menni.

Ha még tervezés alatt van a bútor, akkor bizonyos határok között Ön választhatja meg a medence méretét. Itt elsősorban a konyha nagysága a döntő, vagyis az, hogy mi fér el.

Itt azt kell eldönteni, hogy mosogató egy- vagy többmedencés, csepptálcás vagy csepptálca nélküli legyen, illetve, hogy szeretne-e mosogatószer-adagolót beépíteni.

Ha nincs mosogatógépe, és nem folyóvízzel mosogat, viszont van elegendő helye, akkor javasolt a kétmedencés mosogató, egyébként elegendő az egymedencés is.

Ha sok gyümölcsöt és zöldséget dolgoz fel a konyhában, érdemes lehet egy másfélmedencés, un. gyümölcsmosós mosogatót választani, ez esetben ne feledkezzen meg arról, hogy a kis gyümölcsmosó medence csak egy gyümölcsmosó tállal együtt használható ki igazán, ez utóbbit viszont általában külön kell rendelni.

Az elöblített edényeket valahova le kell rakni száradni. Ha van hely a pulton, jó megoldás egy csepptálcás mosogatót választani. Bizonyos határok között még a csepptálca mérete is meghatározható a kiválasztáskor. Ha nincs szükség a csepptálcára, a Blanco választékában számos, csepptálca nélküli mosogató közül válogathat.

Fontos lehet még a mosogatószer-adagoló. Ezeket csak olyan mosogatókba lehet beépíteni, amelyekben több csaplyukhely van előkészítve oldalanként, ez a mosogató rajzából egyértelműen kiderül, de a műszaki leírásban is jelöltük, hogy az adott mosogatóba adagoló beépíthető vagy sem.

A dugókiemelő, más néven excenter a lefolyóban lévő szűrőkosár távműködtetésére szolgál. Típusonként változik, hogy a mosogató dobozában benne van-e, vagy sem, lásd Műszaki leírás. Ha nincs benne, de szeretne ilyet, akkor válasszon egy un. utólag beépíthető dugókiemelőt. Figyelem: két fajta dugókiemelő létezik, hagyományos és InFino szűrőkosarakhoz való. Ha bizonytalan a kiválasztásban, vegye fel velünk a kapcsolatot a 06 1 270 9051 telefonon.

Egyéb kiegészítők: általában igaz, hogy a kiegészítők (vágódeszka, gyümölcsmosótál, üveg vágólap, csepprács stb.) csak adott mosogatókhoz megfelelőek. Ha nem egyértelmű, hogy adott mosogatóhoz milyen kiegészítő tartozik, inkább keressen meg bennünket, segítünk a kiválasztásban.

A Silgranit® mosogatókat többféle színben gyártják, úgyszintén a csaptelepeket és az adagolókat. A rendelésnél figyeljen arra, hogy a mosogató, a csaptelep és az adagoló (ha van) színben megegyezzen, de megjegyezzük, hogy króm színű kiegészítők bármelyik színű mosogatóhoz passzolnak.

A csaptelep kiválasztásánál az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni:

 • forma: hagyományos, fordított L-alakú (Γ), esetleg félkörívben hajlított (Ր) formák vannak variálva a különböző dizájnelemekkel.
 • kihúzható fej: a Blanco csaptelepeinek többsége kihúzható fejes és fix fejes kivitelben kapható. A csaptelepek nevében egy -S jelzi, hogy a fej kihúzható (pl. Mida-S).
 • zuhanyfunkció: ezt a funkciót csak kihúzható fejes csaptelepeknél találjuk meg, de nem minden kihúzható fejes csaptelep rendelkezik zuhanyfunkcióval is. Ez az extra funkció nincs jelölve a csaptelep nevében. A zuhanyozási képességre ritkábban van szükség, de akkor nagyon jó szolgálatot tesz.
 • kifolyási magasság: aki rendszeresen használ magas edényeket, azoknak érdemes magasabb kifolyási magasságú csaptelepet választaniuk.

A konyhai szemét gyűjtésére a legáltalánosabban a mosogatós szekrényben elhelyezett vödrök szolgálnak. A Blanco három különböző elrendezésű hulladékgyűjtőt gyárt.

 • Fiók nélküli, kihúzható hulladékgyűjtők (Select II család)
  A hulladékgyűjtőhöz jár a jó minőségű kiguruló vasalat, így az asztalosnak csak a szekrény korpuszát és a frontot kell legyártania. Ennél a megoldásnál alapfeltétel, hogy legyen a szekrénynek két oldalkorpusza, amire a sínt rá lehet rögzíteni. Fontos, hogy adott méretű szekrénybe csak a neki megfelelő méretű hulladékgyűjtő építhető be (tehát egy 45 cm széles szekrénybe csak a Select 45/2 lesz jó). Értelemszerűen egyenes sarokszekrényeknél ez a megoldás nem alkalmazható.
 • Fiókos kihúzható hulladékgyűjtő (Flexon II család)
  A mosogatós szekrénybe az asztalos egy alsó fiókot épít be, ebbe ülnek bele a szemétgyűjtő műanyag vödrök. Olcsóbb megoldás, mint a fenti, Select, de érdemes figyelni arra, hogy a fiók görgős vasalata jó minőségű legyen. Méretbeli megkötés itt nincs, egy 80-as szekrénybe a bele való Flexon 80/3-on kívül minden további nélkül beépíthető egy Flexon 45/2 is. Ez a megoldás sem alkalmazható viszont sarokszekrény esetében.
 • Nyílóajtós szekrénybe építhető hulladékgyűjtő
  Itt két lehetőség van:
  – ajtóra szerelhető (Singolo)
  –  szekrény fenéklapjára szerelt szemetesek (Botton család).
  Ez a megoldás akkor jön szóba, amikor sarokszekrénybe kerül a mosogató és ezzel együtt a szemetes is. Érdemes meggondolni, hogy ha egy régebbi, nyílóajtós szekrényünk van, amely nem sarokszekrény, tehát megvan a két oldalsó korpusza, akkor kisebb átszereléssel megoldható a Select II típus beépítése is, amely lényegesen jobb helykihasználással rendelkezik és a működési komfortja is nagyobb.

Amennyiben úgy érzi, hogy a fenti, rövid útmutatásnál többre van szüksége, kérjük, hívja Bemutatótermünk munkatársait, vagy jöjjön el hozzánk személyesen, ahol a Blanco termékei élőben is megtekinthetők.

Admiral Studio Bemutatóterem (Blancomania), Budapest, I. Attila u. 37.
T: +36 1 270 9051

Ígérjük, elégedett lesz